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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
05/07/2021 |
Data da última atualização: |
07/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FERREIRA, J. L.; CAIXETA, E. T.; CANIATO, F. F.; SETOTAW, T.; SANT'ANA, G. C.; FERREIRA, L. M. |
Afiliação: |
JULIANO LINO FERREIRA, CPPSUL; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA; FERNANDA FATIMA CANIATO; TESFAHUN SETOTAW; GUSTAVO CÉSAR SANT’ANA; LEILA MARIA FERREIRA. |
Título: |
Genetic diversity of Coffea arabica. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: MAIA, R. T.; CAMPOS, M. de A. (ed.). Genetic variation. London: IntechOpen, 2021. |
Páginas: |
p. 59-81. |
ISBN: |
978-1-83881-097-9 |
DOI: |
dx.doi.org/10.5772/intechopen.87548 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffea arabica L. is a native coffee species probably originated in Abyssinia, now Ethiopia. The genetic diversity of C. arabica has economic implications directly related to profits by breeding for developing new varieties to a global market. The economic value of C. arabica genetic resources are estimated at US$ 420 million, considered a 10% discount rate. Understanding the extent of traits variability and genetic diversity is essential to guide crosses between genotypes, targeting the development of new varieties with high economic value. This chapter will present the C. arabica economic importance, primarily to Brazil, the most significant world producer; we will outline the origin and dispersion of arabica coffee and briefly show the leading germplasm banks. We will also point out contribution of genetic diversity studies based on morphological, agronomic traits, and molecular markers supporting the development of new varieties. Finally, we present an outline for the future. |
Palavras-Chave: |
Diversidade genética. |
Thesagro: |
Café; Coffea Arábica; Genética; Marcador Molecular. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224284/1/Genetic-diversity-of-Coffea-arabica.pdf
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Marc: |
LEADER 01788naa a2200277 a 4500 001 2132776 005 2021-07-07 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-1-83881-097-9 024 7 $adx.doi.org/10.5772/intechopen.87548$2DOI 100 1 $aFERREIRA, J. L. 245 $aGenetic diversity of Coffea arabica.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $ap. 59-81. 520 $aCoffea arabica L. is a native coffee species probably originated in Abyssinia, now Ethiopia. The genetic diversity of C. arabica has economic implications directly related to profits by breeding for developing new varieties to a global market. The economic value of C. arabica genetic resources are estimated at US$ 420 million, considered a 10% discount rate. Understanding the extent of traits variability and genetic diversity is essential to guide crosses between genotypes, targeting the development of new varieties with high economic value. This chapter will present the C. arabica economic importance, primarily to Brazil, the most significant world producer; we will outline the origin and dispersion of arabica coffee and briefly show the leading germplasm banks. We will also point out contribution of genetic diversity studies based on morphological, agronomic traits, and molecular markers supporting the development of new varieties. Finally, we present an outline for the future. 650 $aCafé 650 $aCoffea Arábica 650 $aGenética 650 $aMarcador Molecular 653 $aDiversidade genética 700 1 $aCAIXETA, E. T. 700 1 $aCANIATO, F. F. 700 1 $aSETOTAW, T. 700 1 $aSANT'ANA, G. C. 700 1 $aFERREIRA, L. M. 773 $tIn: MAIA, R. T.; CAMPOS, M. de A. (ed.). Genetic variation. London: IntechOpen, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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Registros recuperados : 11 | |
1. | | SANT'ANA, G. C.; LANES, E. C. M. de; MIRANDA, G. V.; FERREIRA, J. L.; BOREM, A.; FRITSCHE-NETO, R. Análise da diversidade genética entre acessos de milho tolerantes a baixos níveis de nitrogênio e fósforo utilizando marcadores moleculares microssatélites. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 7., 2013, Uberlândia. Variedade melhorada: a força da nossa agricultura: anais. Viçosa, MG: SBMP, 2013. p. 138-141. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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2. | | FERREIRA, L. M.; SILVA, J. de A.; SANT'ANA, G. C.; CANÇADO, G. M. de A.; BORÉM, A.; FERREIRA, J. L. Application of artificial neural networks in the simulation with genetic data. International Journal of Engineering Inventions, v. 6, n. 12, p. 43-46, Dec. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Pecuária Sul. |
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3. | | SANT'ANA, G. C.; FERREIRA, J. L.; ROCHA, H. S.; BORÉM, A.; PASQUAL, M.; CANÇADO, G. M. A. Comparison of a retrotransposon-based marker with microsatellite markers for discriminating accessions of Vitis vinifera. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 11, n. 2, p. 1507-1525, 2012.Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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4. | | SANT'ANA, G. C.; IVAMOTO, S. T.; DOMINGUES, D.; FERREIRA, R. V.; CHARMETANT, P.; LEROY, T.; PEREIRA, L. F. P. Genomic regions related to altitude adaptation in Coffea arabica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz de Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Maringá, PR: SBMP, 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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6. | | SANT'ANA, G. C.; POT, D.; IVAMOTO, S. T.; DOMINGUES, D. S.; SCHOLZ, M. B. B.; LEROY, T.; PEREIRA, L. F. P. Genomic regions associated to lipids and diterpenes contents slected during domestication and breeding of Coffea arabica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz de Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Maringá, PR: SBMP, 2017. p. 72Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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7. | | PEREIRA, L. F. P.; SCHENK, J. C. M.; MALUF, M. P.; SANT'ANA, G. C.; NOGUEIRA, L.; PEREIRA, L. A.; SILVA, B. S. R. da; GUIMARÃES, P. de S.; GUERREIRO FILHO, O.; PADILHA, L. Marcadores SNP avaliados em cultivares de Café Arábica. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória. Pesquisa, Inovação e Sustentabilidade dos Cafés do Brasil. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2019. Título em inglês: SNP markers assessed in Arabica coffee cultivars.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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8. | | CANÇADO, G. M. de A.; BRASILEIRO, A. C. M.; RIBEIRO, A. P.; FERNANDES, M. C. N.; SANT'ANA, G. C.; SOARES, B. D. F.; ROCHA, H. S.; FREITAS, G. F. Plantas transgênicas. Informe Agropecuário, v. 30, n. 253, 2009. p. 14-23.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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9. | | SILVA, B. S. R. da; SANT'ANA, G. C.; CHAVES, C. L.; ANDROCIOLI, L. G.; FERREIRA, R. V.; SERA, G. H.; CHARMETANT, P.; LEROY, T.; POT, D.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. Population structure and genetic relationships between Ethiopian and Brazilian Coffea arabica genotypes revealed by SSR markers. Genetica, v. 147, n. 2, p. 205–216, April 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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10. | | ARIYOSHI, C.; SANT'ANA, G. C.; FELICIO, M. S.; SERA, G. H.; NOGUEIRA, L. M.; RODRIGUES, L. M. R.; FERREIRA, R. V.; SILVA, B. S. R. da; RESENDE, M. L. V. de; DESTÉFANO, S. A. L.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. Genome-wide association study for resistance to Pseudomonas syringae pv. garcae in Coffea arabica. Frontiers in Plant Science, v. 13, article 989847, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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11. | | SANT'ANA, G. C.; PEREIRA, L. F. P.; POT, D.; IVAMOTO, S. T.; DOMINGUES, D. S.; FERREIRA, R. V.; PAGIATTO, N. F.; SILVA, B. S. R. da; NOGUEIRA, L. M.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; OLIVEIRA, F. F. de; SERA, G. H.; PADILHA, L.; LABOUISSE, J-P.; GUYOT, R.; CHARMETANT, P.; LEROY, T. Genome-wide association study reveals candidate genes influencing lipids and diterpenes contents in Coffea arabica L . Scientific Reports, v. 8, n. 465, p. 1-12, 2018Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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